Колко важен е добрият сън за имунитета ни?

Може би всеки един от нас е наясно, че недостатъчният или некачествен сън е вреден, но в забързаното си ежедневие рядко се замисляме точно защо. Истината е,че липсата на почивка сериозно изтощава организма ни и влияе на неговият основен защитен механизъм - имунната система. Телата ни изполват голямо разнообразие от различни вещества и вътрешни функции, с цел да ни предпазят от различни вируси и болести. Ето някои от тях:

1. Цитокини
Тези малки белтъчни молекули, са в състава на много от нашите клетки.Те спадат към категорията на сигналните молекули и тяхната основна функция е да подават информация на другите клетки в тялото. За да може тялото ни да реагира бързо и надеждно при появата на вируси, е нужно да има достатъчно количество цитокини. Те се произвеждат и освобождават докато спим, съответно възможнсота на организма ни да се бори е силно намалена когато сме лишени от сън.

2.Енергия
За да можем да поддържаме добър тонус и да не се поддаваме лесно на инфекции ни е нужно да имаме високи нива на енергия. Единственият начин да се "презареждаме" е докато спим, зашото тогава клетките на имунната ни системата преустановят своята дейност и почиват в лимфните възли. Ако не им се осигури достатъчна почивка и се налага организма ни да работи на пълни обороти постоянно, тези клетки започват да губят своят ефективност и започват да извличат енергията директно от мускулите в тялото.

3.Хормони
Едни от най-важните хормони в човешкия организъм са повлиятни директно от съня - Кортизол, Адреналин и Мелатонин. При редовна и качествена почивка нивата на кортизол и адреналин намаляват, докато мелатонина се увеличава. По този начин възпаленията в мускулите и мозъка се намалят, правейки ни по-уравновесени и разумни в мислите и действията си.

4. Антитела и клетки, борещи се с инфекциите
При продължителни периоди на лов или недостатъчен сън, човешкото тяло започва рязко да губи своята способност да реагира на външни влияния като вирусите, например. Тъй като цялостният брой на на защитните клетки намалява, организмът не само е по-податлив на болести, но и се възстановята значително по-бавно.

Т-клетките са сред основните елементи в дейността нашата имунна система. Според някои проучвания, техните повишени или понижени нива имат пряка връзка с възможността на организма да се бори с инфекции.

Сънят е основна част от нашият живот, макар и често да не му отдаване нужното внимание. Негативните последици от некачественият сън са многобройни, но може би една от най-сериозните е отслабването на имунната система. Това ни прави податливи към всякакъв вид заболявания - от най-обикновена настинка до сериозни инфекции.

Как да подобрим качеството на съня си?

Ние от Ameli ви съветваме да обърнете сериозно внимание на най-важният елемент за вашата почивка - матракът. Изберете такъв модел, който да подхожда на вашите нужди и да ви позволява да релаксирате ефективно. И не забравяйте - сънят е здраве!